Într-un raport prezentat în 2006 în faţa comisiei de experţi pentru
aditivi alimentari din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi intitulat
„Otrăvirea lentă a omenirii” („The Slow Poisoning of Mankind”), cercetătorul
John Erb a rezumat sute de studii ce au tratat în ultimii 50 de ani efectele
glutamatului de monosodiu asupra animalelor şi oamenilor.
Aşadar, cu toate că guvernele au la dispoziţie o largă bibliografie
ştiinţifică privind efectul nociv al glutamatului, nu iau nici o măsură măcar
de a informa populaţia, dacă nu şi de a interzice această otravă cu efect
întârziat.
În acelaşi timp, la comandă, din când în când, mai-marii şi responsabilii
cu sănătatea publică luptă înverşunat pentru a proteja sănătatea publică prin
vaccinuri. De ce?
De ce mâncăm fără să ne mai putem opri, până ajungem obezi?
Potrivit cercetătorilor F. Bellisle
şi M. Monneuse, un procent de 0,6% glutamat de monosodiu (MSG) este suficient
pentru a-i determina pe oameni să mănânce tot mai mult şi mai repede; se pare
că în jur de 6% din dieta zilnică a unei persoane ar putea fi alcătuită din
MSG. Aceasta înseamnă că, la un consum de două kilograme de alimente pe zi, un
adult sau un copil ar primi o doză de 12 grame de glutamat de monosodiu: o
astfel de doză este suficientă pentru a omorî un şobolan de un kilogram (cf.
JECFA Toxicology Study, FAO Nutrition Meetings Report Series, 1974, No. 53).
În literatura de specialitate,
„şoareci trataţi cu MSG” este o expresie sinonimă cu obezitatea, letargia şi
creşterea nivelului de insulină. De zeci de ani, cercetătorii produc în
laborator şoareci ce suferă de obezitate, datorită aplicării de glutamat de
monosodiu în diferite doze. De asemenea, MSG-ul adăugat în hrana oilor a condus
la o creştere experimentală a apetitului, încât consumul de hrană de slabă
calitate poate fi mărit prin tratarea acesteia cu MSG (cf. Factors affecting
the voluntary intake of food by sheep, Colucci P.E., Grovum W.L., 1993).
Într-un alt studiu având la bază subiecţi umani, „Umami şi apetitul” („Umami
and Appetite”) realizat în 1990 de către P.J. Rogers şi J.E. Blundell, s-a
constatat că atunci când un om consumă o masă în care este adăugat MSG,
acestuia i se face curând foame din nou şi va consuma o cantitate mai mare de
hrană tratată cu MSG decât cea fără acest ingredient.
Glutamatul distruge sistemul nervos şi creşte riscul de epilepsie
Într-un studiu realizat în 1984,
cercetătorii au reuşit să provoace atacuri de epilepsie şoarecilor cărora li
s-au administrat mici doze de MSG: „Severitatea convulsiilor şi frecvenţa
deceselor a crescut în mod progresiv odată cu vârsta” (cf.
Monosodium-L-glutamate-induced convulsions–I. Differences in seizure pattern
and duration of effect as a function of age in rats, Arauz-Contreras J.,
Feria-Velasco A., 1984).
Dereglări hormonale – insulina şi hormonul de creştere
MSG-ul este responsabil şi pentru
creşterea secreţiei de insulină, într-un studiu documentat de A. Niijima şi T.
Togiyama, în 1990: „Când cavitatea orală a şoarecelui a fost infuzată cu o
soluţie de MSG, s-a constatat o creştere rapidă a nivelului de insulină din
sânge la 3 minute de la stimulare”. Aceleaşi efecte au fost observate şi
într-un experiment cu subiecţi umani (cf. Glutamate ingestion and its effects
at rest and during exercise în humans, Mourtzakis M., Graham T.E., 2002).
Glutamatul de monosodiu reduce, de
asemenea, secreţia hormonului de creştere în timpul adolescenţei. Experimentele
realizate pe şoareci au arătat că MSG reduce secreţia hormonului de creştere,
şoarecii devenind obezi şi având o creştere deficitară. Efectele se observă
însă şi la oameni: „La indivizii obezi, secreţia hormonului de creştere este
împiedicată (…), iar gradul acestui defect în secreţie este proporţional cu
gradul de obezitate” (cf. Growth hormone status in morbidly obese subjects and
correlation with body composition, Savastano S., Di Somma C., Belfiore A.,
2006).
Glutamatul afectează pruncul încă din pântecele maicii sale
În anii ’80 şi ’90 ai secolului
trecut, cercetătorii au descoperit că MSG poate să depăşească barieră pusă de
placentă şi să pună astfel în pericol copilul aflat în pântecele mamei sale.
Efectele negative au fost amplu analizate pe şoarecii folosiţi în experimente,
dar „aceste observaţii dovedesc posibilitatea unei otrăviri dincolo de placentă
a fetuşilor umani, după consumul de către mamă a unor alimente bogate în
glutamat” (cf. Neurotoxicity of monosodium-L-glutamate in pregnant and fetal
rats, Toth L., Karcsu S., 1987).
„S-a demonstrat că glutamatul de
monosodiu (MSG) penetrează bariera placentei. Activarea excesivă a receptorilor
de glutamat şi supraîncărcarea intracelulară cu calciu indusă de către MSG,
care, în cele din urmă, conduce la moartea neuronilor, ar putea rezulta într-o
reducere a capacităţii de învăţare şi memorare a puilor de şoareci, dacă mama a
fost tratată cu MSG pe când purta puiul în pântece” (cf. Transplacental
neurotoxic effects of monosodium glutamate on structures and functions of
specific brain areas of filial mice, Gao J., Wu J., Zhao X.N., 1994).
În urma acestor observaţii
experimentale a efectelor nocive pe care le are glutamatul asupra sarcinii,
cercetătorii M. Hermanussen şi J.A. Tresguerres au tras în 2003 un puternic
semnal de alarmă: „Sugerăm cu tărie abandonarea agentului aromatizator glutamat
de monosodiu şi reconsiderarea dozelor zilnice de proteine şi aminoacizi
recomandate în timpul sarcinii”.
Glutamatul potenţează comportamentul agresiv şi antisocial, scăzând
totodată nivelul de atenţie şi concentrare
Un alt efect deosebit de important
observat de cercetători în testarea glutamatului pe şoareci este comportamentul
agresiv şi antisocial generat asupra rozătoarelor. Aceasta este de fapt o
trăsătură surprinsă de toate experimentele din domeniu, fără excepţie, aşa cum
subliniază şi doctorul Russell Blaylock în cartea sa Excitotoxinele. Şi cum omul
este de cinci ori mai receptiv la glutamat decât şoarecii, iar copiii de patru
ori mai mult decât adulţii, să ne mai mire oare că, îndopaţi cu glutamatul
găsit mai ales în chips-uri, dresinguri şi supe, copiii noştri sunt tot mai
agresivi?
Având în vedere că studiile
ştiinţifice arată tot mai concludent cum glutamatul distruge zonele cerebrale
responsabile cu concentrarea şi atenţia şi, în general, slăbeşte capacităţile
cognitive – atât la animale, cât şi la oameni, chiar din faza intrauterină,
dacă mama a consumat multe alimente bogate în glutamat –, de ce ne-am mai mira
de slabele rezultate cognitive ale copiilor noştri sau de faptul că, aşa cum
arată aceleaşi studii, oamenii devin infertili?
Hrana şi războiul împotriva populaţiei
Suntem martorii unui „război
împotriva populaţiei” fără precedent, unul în care omului i se cere o atenţie
sporită faţă de ceea ce se întâmplă în jur, pentru a evita ceea ce altfel i-ar
putea distruge viaţa, fără ca măcar să-şi dea seama de ce a ajuns atât de
neputincios şi lipsit de vlagă. Ajungem treptat asemenea puilor din
crescătoriile de păsări – o masă de carne, obezi, fără memorie şi iniţiativă,
cu dată de expirare cât mai recentă, înhămaţi mai degrabă la căruţa morţii. Şi
– dacă se poate – fără urmaşi!
Paradoxul epocii noastre este nu
numai acela că în societăţile abundente oamenii sunt subnutriţi, ci mai ales
că, în societatea informaţiei, omul este tot mai dezinformat. Altfel cum ne-am
putea explica faptul că, deşi avem acces la atâta informaţie, totuşi nu ştim
ceea ce se petrece cu adevărat în jurul nostru?
Acest război perfid împotriva
omului mizează însă nu numai pe dezinformarea lui, ci pe ceea ce este mai
propriu omului după Cădere: pofta. Ceea ce aduce nou epoca noastră, a
alimentelor procesate la nivel industrial, este esenţializarea poftei sau, mai
degrabă, a elementului chimic care o produce. Tocmai de aceea, soluţia trebuie
căutată în asceza plină de discernământ pe care Biserica o învaţă de mii de
ani. Aşadar, mai mult decât niciodată, trebuie să fim înţelepţi ca şerpii şi
curaţi ca porumbeii…
Petru Molodeţ
Articol aparut in nr. 18 al
revistei “Familia Ortodoxa”
Sursa: http://www.familiaortodoxa.ro/2012/04/07/controlul-populatiei-prin-glutamatul-de-monosodiu/
SHARE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu