6/08/2016

Biserica Luterană din Letonia a renuntat la hirotonirea femeilor

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Vineri, 3 iunie 2016, Biserica Evanghelică Luterană a Letoniei a legiferat la Riga, abolirea hirotoniei femeilor în cadrul ei informeaza situl http://qmagazine.ro/. 201 dintre membrii Sinodului acestei Biserici, reprezentând 77,3 % din voturi au votat pentru încetarea hirotoniei femeilor. Alți 59 de sinodali în proporție de 22,7 % au votat împotrivă, iar 22 s-au abținut, informează Evangelische Zeitung.

Argumentul care stă la baza acestei decizii se află în Epistola Sfântului Apostol Pavel către Corinteni, cap. 14, v. 34 ș.u., unde scrie că „în toate Bisericile sfinţilor, femeile voastre să tacă în biserică, căci lor nu le este îngăduit să vorbească, ci să se supună, precum zice şi Legea”. Cuvintele Sfântului Apostol Pavel i-au servit conservatorului Janis Vanags, încă de la instalarea sa ca arhiepiscop în 1993, drept argument pentru a nu mai hirotoni nici o femeie, informează aceeași publicație. Șeful Bisericii Evanghelice Luterane din Letonia, i-a atenționat pe protestanții liberali că peste autoritatea Scripturii nu se poate trece. Hirotonia femeilor a fost admisă prima data în Biserica Evanghelică Luterană din Letonia în 1975, pe când țara era membru al Uniunii Sovietice. Această Biserică are 580.000 de membri.

La Sinodul de la Riga din 3 și 4 iunie, a participat și Klaus Schäfer, director al Centrului pentru și Misiune și Ecumenism al Bisericii de Nord a Germaniei cu sediul în Hamburg, împreună cu o delegație. În cuvântul de salut transmis de Schäfer, din partea Bisericii de Nord a Germaniei, se arată tristețea și dezamăgirea celorlalte Biserici Luterane, cu privire de decizia sinodalilor, în contextul Jubileului a 500 de ani de Reformă protestantă, precum și faptul că prin aceasta, Federația Luterană Mondială, va fi slăbită. La finalul scrisorii se afirmă că: „Atunci când bărbații și femeile nu pot administra Tainele și predica în același fel, egalitatea (Gleichrangigkeit) bărbaților și femeilor în relația cu Hristos, este contestată”.

Nemulțumit de decizia finală, Schäfer a declarat: „Considerăm această decizie extrem de critică - ea atinge bazele parteneriatului dintre Bisericile noastre” potrivit Evangelische Zeitung. Acest parteneriat între Biserici durează din 1989.

Hotărârea Sinodului din Letonia a stârnit reacții în Germania, germanii luterani, arătându-se dezamăgiți. Într-o scrisoare deschisă, 18 femei-pastor din Biserica Evanghelică Luterană din Hanovra și-au exprimat protestul față de decizia Bisericii surori, declarându-se îngrozite de intenția Sinodului din Letonia. Ele își exprimă solidaritatea cu surorile lor din Letonia, împărtășindu-le „furia” și „tristețea” informează Evangelische Zeitung. În scrisoare se mai subliniază că: „accesul liber al bărbaților și femeilor la slujire și la propovăduire este parte integrantă esențială a Bisericilor Reformei”. Ele au făcut apel la femeile-pastor din Letonia să nu uite de libertatea creștinului și să lupte pentru hirotonirea femeilor.


Susanne Breit-Keßler, episcop al Bisericii Evanghelice Luterane din Bayern, a comentat pe pagina ei de Facebook: „Vai, da, aceasta este într-adevăr limita! Înapoi la Evul Mediu sau ce? Unde e valul nostru de proteste?”. Și Wilfried Hartmann, președinte al Sinodului general al Bisericii Evanghelice Luterane Unite a Germaniei (Vereinigten Evangelisch-Lutherischen Kirche Deutschlands - VELKD) a scris pe pagina de Facebook că este „trist și dezamăgit” cu privire la evoluția Bisericii Luterane din Letonia și a îndemnat la rugăciune, ca cei care au decis să își dea seama de ce au făcut. Ralf Brinkmann, conducătorul organizației bisericilor din Hamburg s-a exprimat și el în acest sens  „Prin aceasta, comunitatea eclezială își pierde o mare bogăție. Pierderea se va simți în curând.
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger