8/29/2015

Tratamentul enterocolitei recomandat de Dr. Herdea Valeria (foarte eficient)

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !


A. Profilactic
- respectarea regulilor stricte de igiena personala, a apei si a alimentatiei
- vaccinarea anti Rotavirus.
B. Curativ
- Regim igieno-dietetic
- Tratament medicamentos

Tratamentul enterocolitei la nou-nascuti

     Prezenta a mai mult de 7 scaune zilnic chiar si fara varsaturi, impune prezentarea intr-un serviciu specializat pentru ca nou-nascutul sa poata fi examinat. La nou-nascutul care varsa, prezentarea la spital devine obligatorie, intrucat exista pericolul real ca in cateva ore acesta sa se deshidrateze (regurgitatie = varsatura in cantitate moderata, apare in timpul mesei sau imediat dupa o masa ; varsatura= eliminare de lapte ”branzit” cu miros specific, acru, care apare la 60- 90 minute dupa masa).

Tratamentul enterocolitei la sugarul mic de 1 – 3 luni

a. Sugar alimentat la san exclusiv varsta 1- 3 luni, diaree prezenta, fara varsaturi, fara febra- se va mentine alimentatia exclusiv la san si se va urmari atent regimul mamei. Se administreaza probiotice la mama si la sugar min 7 zile. Efectuati coproculturi si coprocitograma la mama si copil.
b. Sugar alimentat mixt - san + formula 1- 3 luni, diaree fara varsaturi, fara febra- se va mentine sanul, si se va administra un preparat dietetic de completare, modulat in functie de starea sugarului:
   - sugar cu diaree, fara varsaturi- se mentine sanul si pentru completare se mentine formula de lapte preparata cu apa de orez in loc de apa plata fiarta si racita. Dieta se modifica obligatoriu in functie de aspectul si consistenta scaunelor. Prezenta scaunelor multiple si cu mucozitati impune consult medical si stabilirea de catre medical curant al regimului.
   - sugar cu diaree si varsaturi- mentineti sanul, oferit sugarului in cantitati mici si des, la15 - 20 minute pentru a- l feri de pericolul deshidratarii si se solicita ajutor medical specializat. Sugarul care varsa este o urgenta medicala!
 c. Sugar 1- 3 luni hranit exclusiv cu formula de lapte, cu diaree fara varsaturi- se introduce o formula fara lactoza sau partial delactozata, in functie de numarul de scaune pe care le prezinta si aspectul lor. Se recomanda consult medical.

Tratamentul enterocolitei la sugarul mic de 4 – 6 luni

 a. Sugar 4- 6 luni - alimentat la san exclusiv, cu diaree fara varsaturi- se va mentine alimentatia exclusiv la san si se va urmari atent regimul mamei. Se administreaza probiotice la mama si la sugar.
 b. Sugar 4- 6 luni alimentat mixt san + formula de lapte cu diaree si varsaturi
- se mentine sanul oferit sugarului in cantitati mici si des in functie de toleranta sugarului, fara a forta.
- In situatia in care refuza sanul, pana cand ajungeti intr-o unitate spitaliceasca, se recomanda (maxim 2- 4 ore) sa tentati rehidratarea progresiva, blanda, cu solutie de apa plata fiarta si racita, in care s- au dizolvat saruri de rehidratare orala (Gesol, Humana Electrolyt), ceai de menta indulcit cu glucoza praf 5%- 1 lingurita la 100 ml de ceai). Se administreaza cantitati mici, la 10 minute cate 5 ml (1 lingurita) fara a se forta sugarul, pentru ca exista riscul ca varsaturile sa se intensifice si sa se deshidrateze rapid.
c. Sugar 4- 6 luni alimentat cu formula exclusiv
 - diaree fara varsaturi- se va trece pe o formula de lapte partial delactozata sau delactozata. Se va adminstra ceai de menta indulcit cu glucoza 5%, SRO.
- diaree si varsaturi - se recomanda (maxim 3- 4 ore) sa tentati rehidratarea progresiva, blanda, cu solutie de apa plata fiarta si racita, in care s- au dizolvat saruri de rehidratare orala (Gesol, Humana Electrolyt), ceai de menta indulcit cu glucoza praf 5%- 1 lingurita la 100 ml de ceai). Se administreaza cantitati mici, la 10 minute cate 5 ml (1 lingurita) fara a se forta sugarul, pentru ca exista riscul ca varsaturile sa se intensifice si sugarul sa se deshidrateze rapid.
- daca varsaturile s- au oprit, se introduce progresiv formula de lapte partial delactozat sau fara lactoza.

     Sanul se va mentine ca alimentatie de baza, fiind singurul aliment care poate fi administrat in siguranta absoluta.
     Regimul alimentar al sugarului respecta aceleasi reguli, de mai sus, cu amendamentul ca realimentarea poate fi initiata mai rapid putand fi utilizate formule de lapte partial delactozat sau fara lactoza , in functie de aspectul scaunelor si toleranta digestiva a sugarului.
     Suplimentar sugarul poate primi: supa cu morcovi, dovlecel si orez pasat, mar copt, banana, branza de vaca preparata in casa suspendata in mucilagiu de orez, ceai de menta indulcit cu glucoza 5%, apa plata fiarta si racita.

Tratamentul enterocolitei la sugarul mare 9 – 12 luni

Acolo unde este posibil se utilizeaza san ca principal aliment, in rest se moduleaza alimentatia pe forma de boala pe care o prezinta sugarul.
In plus fata de varsta anterioara, sugarul poate primi preparate dietetice produse in casa:supa de morcov, orez pasat, branza de vaca preparata in casa, mar copt, banana, paste fainoase fara ou cu branza de vaca, crutoane de paiine “in manuta” facute din paiine produsa “in casa”, cereale special concepute pentru copiii cu diaree avand ca baza orezul, ceai de afine sau menta, indulcit cu glucoza 5%.

Tratamentul enterocolitei la copilul de 1-3 ani cu diaree, varsaturi si febra

Pasi de urmat:

1. Scadeti febra. Temperatura sub 38 grade

- Ibuprofen doza=20 mg/kg corp/zi
- Paracetamol doza=40 mg/kg corp/zi
     Pot fi administrate alternativ la 4 ore sau impreuna la 8 ore, in functie de toleranta digestiva a copilului si recomandarile medicului dvs.
     In caz de persistenta a febrei sub tratament (peste 38, 5) sau intoleranta digestiva, ca urmare a varsaturilor (copilul refuza/nu poate sa inghita) sau in situatia in care nu puteti adminstra, avand diaree, nici supozitoare antitermice intrarectal, ramane ca “standard de aur” invelirea copilului in cearsaf ud, inclusiv pe zona capului, lasand fata libera. Schimbati cearsaful din 5 in 5 minute, pana la reducerea temperaturii sub 38. O varianta de a reduce febra este si dusul de 5- 7 minute cu apa calduta, scazand treptat temperatura apei pana la temperatura camerei.
     Recomandare
- Vorbiti permanent copilului dvs. cu blandete si calm in voce, pentru a -I transmite ca se poate baza pe dvs si stiti exact ce aveti de facut pentru a-l ajuta!
- Fiti siguri, rapizi si fermi in gesturi, dar nu uitati sa ii spuneti si sa ii explicati permanent, clar si corect, fiecare gest pe care il faceti si semnificatia sa.
- Cearsaful ud, cu siguranta, nu este cel mai placut tratament pentru un copil mic, dar cu certitudine este cel mai sigur, mai eficient si mai lipsit de riscuri si reactii adverse, fata de orice alta metoda de a reduce febra!

2. Hidratati corect copilul, pentru a reduce greata, varsaturile si a impiedica riscul aparitiei SDA (sindromului de deshidratare acuta)

Dupa varsaturi, timp de 4- 6 ore, nu se administreaza alimente solide. Primele 6 ore
- HIDRATARE PROGRESIVA
- Humana Electrolyt, Floridral, Gesol dizolvate in apa plata, la temperatura camerei
- Ceai de menta indulcit cu glucoza 5% (glucoza praf cumparata din farmacii)
- Apa plata
Hidratarea se face in cantitati mici progresive, 1- 2 lingurite la 10 minute, timp de 4- 6 ore.

3. Realimentati progresiv

 Daca toleranta digestiva s- a restabilit (nu mai varsa, accepta lichidele pe gura) se pot administra urmatoarele:
- Mar copt
- Banana
- Crutoane de paine (se taie mici cubulete si se lasa la uscat in cuptorul incins pana ajung la culoarea aurie)
- Zeama de supa (morcov, dovlecel, orez) usor sarata.
1. Se introduc progresiv alimente in functie de toleranta digestiva a copilului (nu se forteaza copilul "sa manance", ci se administreaza treptat alimentatia)
 2. Model:
- 2x lapte praf fara lactoza (Milupa NH25, Humana HN)
- 2x mar copt + banana + branza de vaca (facuta in casa din lapte fiert 20 min + Calciu lactic 8 tb la 1 l lapte 1, 5 %)
- 1x supa (morcov, dovlecel, orez, ulei vegetal - 5ml ulei la 1 litru de supa)+ pilaf dietetic (orez, apa, sare, ulei)+ carne de pui fiarta sau gratar (preparata separat, NU in supa)
- !! carnea se administreaza in momentul in care copilul nu mai are febra si o accepta, fara a fi fortat
Modelul anterior + paste fainoase cu branza la cuptor, paine prajita cu branza de vaca, budinca de orez cu branza gratinata la cuptor.
!! Pentru indulcire se va utiliza glucoza praf 5% (5g glucoza la 100g produs).
!! NU se vor utiliza:
- Zaharina, Fructoza, Zaharoza, Aspartam sau alti indulcitori.  Lapte cu lactoza,  Smantana,  Iaurt, Branzeturi, Cartofi, Compoturi, Fructe crude, Legume (rosii, castraveti, ridichi), Biscuiti, prajituri, creme, gem, Inghetata, Miere, zahar, Supe cu zeama de carne (pui, vita, porc, organe), Sucuri de fructe
     Dupa un episod de enterocolita (diaree, diaree+varsaturi, diaree+varsaturi+febra), revenirea la alimentatia initiala este recomanda a se face in aproximativ 2- 3 saptamani, deoarece exista o intoleranta secundara la lactoza a copilului dupa episodul diareic.
Recomandare:
- Ziua 0 - ziua 7 (10 zile) - lapte fara lactoza (ex. Milupa)
- Urmatoarele 10- 14 zile - lapte hipoalergenic (ex. Milupa HA, )
- dupa 14- 21 zile, trecere treptata la lapte integral (ex. Milupa), corespunzator etapei de vasrsta a copilului
In limita posibilitatilor, atunci cand exista diaree, va rugam sa:
- efectuati coproculturi
- adminstrati regim alimentar FARA sa va grabiti sa introduceti alimentatie diversificata la aparitia primului scaun tare (!!! greseala pe care foarte multi apartinatori sunt tentati sa o faca !!!)
- administrati probiotice (Bio-Sun / Dicoflor / Ecoflorina / Enterolactis / Flonivin Bis / Protectis)
NU introduceti antibiotic fara consiliere medicala / alte medicamente fara recomandare medicala !!!
Antibioticul nu va scadea febra si nu avea efect pe afectiuni de cele mai multe ori de origine virala!

 !!! In cazul in care nu puteti contacta medicul de familie, va rugam in mod respectuos sa va adresati unei camere de garda de pediatrie, boli infectioase (Institutul Bals sau Sp. Cl. V. Babes pt. zona Bucuresti) sau sunati la 112 si NU luati decizii de unul singur !!!

Tratamentul medicamentos in diaree

 1. Dieta - reprezinta principalul medicament intr-o diareea virala!
2. Agentii de rehidratare orala - Humana Electrolyt/Gesol/Floridral
3. Prebioticele si Probioticele - refac flora intestinala, sanatatea locala intestinala, contribuind la sanatatea Placilor Peyer (formatiuni limfoide cu rol in apararea imunitara) - in consecinta la producerea de anticorpi, care vor fi apti pentru a lupta impotriva infectiilor locale care afecteaza tubul digestiv.
4. Adsorbanti intestinali - Diosmectita (Smecta) - curata intestinul prin continutul de saruri insolubile de aluminiu si magneziu
5. Microorganisme antidiareice - Saccharomyces Boulardii (Enterol)
6. Racecadotril (Hidrasec) - rol antidiareic alaturi de celelalte remedii
7. Tratament antitermic
Nu utilizati antiperistaltice la copil - ex. Loperamid- fara indicatii medicale stricte!

Sursa: http://dr.herdea.ro/medicale/101/enterocolita_la_copii

Nota! Tratamentul de mai sus l-am aplicat si noi la copii nostri si a fost foarte eficient. Daca nu se respecta pasii mentionati, starile de voma se pot repeta si starea de sanatate a copilului se poate agrava. La cele de mai sus noi am mai adaugat si Extact deseminte de Grapefruit. Pe langa acesta se mai poate administra si ulei detea-tree sau extract de frunze de măslin sau ulei de oregano. Las mai jos cateva detalii despre aceste 4 remedii naturale.

Remediul natural împotriva enterocolitei nr. 1: uleiul de tea-tree

Uleiul de tea-tree este un veritabil antibiotic natural. Datorită remarcabilelor sale proprietăți antifungice și antivirale, poate fi folosit cu succes și în tratarea infecțiilor cu ciuperci și este de ajutor chiar și în cazul infecțiilor virale. Poate fi folosit în atât de multe moduri, de la dezinfectarea lenjeriei până la tratarea unor afecțiuni serioase, încât n-ar trebui să vă lipsească din casă un flacon cu ulei esențial de tea-tree.

Remediul natural împotriva enterocolitei nr. 2: extractul de semințe de grapefruit

Extractul de semințe de grapefruit este antibacterian, antiviral și antifungic. A fost testat cu succes pe multe tipuri de enterococi, dintre care și unii rezistenți la vancomicină. Acolo unde antibioticele de sinteză au dat greș, acest remediu natural a funcționat. Pentru că până acum a fost testat cu succes în tratarea a peste 50 de afecțiuni, este supranumit “cea mai compactă trusă medicală din lume”.

Remediul natural împotriva enterocolitei nr. 3: extractul de frunze de măslin

Extractul de frunze de măslin este de asemenea eficient pentru tratarea infecțiilor cauzate de ciuperci, virusuri și bacterii. Este eficient împotriva E-coli și a altor enteropatogeni. S-a dovedit și că stimulează fagocitoza, un răspuns al sistemului imunitar caracterizat prin faptul că leucocitele distrug microorganismele patogene.

Remediul natural împotriva enterocolitei nr. 4: uleiul de oregano

Uleiul de oregano este și el un dușman al infecțiilor virale, al paraziților, ciupercilor și al bacteriilor. Conține o substanță bioactivă denumita carvacol, despre care se crede că este un antiviral și antibacterian mai puternic chiar decât celebrul argint coloidal. Are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante remarcabile. A fost folosit cu succes în tratarea unor boli foarte diverse, de la psorizis la ulcer sau astm. Este un tratament foarte eficient pentru tratarea episoadelor de diaree.

Cum se administrează remediile naturale împotriva enterocolitei?

Țineți minte că aceste extracte și uleiuri esențiale sunt foarte puternice și au un gust foarte neplăcut, foarte greu de tolerat chiar și de către adulți. Ele trebuie administrate în cantități foarte mici (1-2 picături într-o linguriță de miere), câte un remediu o dată, de 2-3 ori pe zi. Cea mai eficientă formă de administrare este cea internă, dar puteți alege și alte metode de administrare, de la masaje la aromaterapie. Dacă aveți copii care cu greu pot fi convinși să ia chiar și cele mai delicioase siropuri (recunosc, este și cazul nostru) puneți-vă inventivitatea la muncă. Eu am descoperit că masajul tălpilor cu ulei esențial de tea-tree dă rezultate incredibile în timp foarte scurt. Îl amestec cu puțină cremă de gălbenele (sau altă cremă naturală pe care o am la îndemână) și apoi îi masez fiicei mele tălpile. Nu ar înghiți niciodată ceva care are un asemenea gust, în schimb masajul la tălpi nu a fost refuzat niciodată!


Sursa: http://www.totuldespremame.ro/copilul-tau/sanatate/4-remedii-naturale-impotriva-enterocolitei

VA RECOMANDAM ACEST MAGAZIN DE PRODUSE NATURISTE:

vitamix.ro
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

libris.ro
carturesti.ro

Popular Posts

OOKE

ookee.ro

top navigation

       
   
interlink.ro

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog

123

 
Copyright ©2016 Pagina de Folos • All Rights Reserved.
Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger