8/14/2015

Diferenta dintre depunerea din treapta preotiei si caterisire

Share On Facebook ! Tweet This ! Share On Google Plus ! Pin It ! Share On Tumblr ! Share On Reddit ! Share On Linkedin ! Share On StumbleUpon !

Depunerea din treapta - se ridică numai dreptul de a săvârși sfintele slujbe, păstrând numai numirea de preot și onoarea șederii (καϑέδρας) împreună cu preoții. Preotii depusi pot intra in Sfantul Altar unde se pot impartasi din Sfantul Potir.
Sf. Vasile cel Mare referindu-se la depunerea unui preot spunea: "sa aiba parte de impreuna sedere cu preotii, dar de celelalte lucruri sa se retina; caci destula este unuia ca acestuia iertarea. Iar cel ce este dator a purta grija de ranile sale e nepotrivit a binecuvanta pe altul (anakoluthon); caci binecuvantarea este impartasire de sfintenie; iar cel ce nu are aceasta, din cauza greselii nestiintei, cum o va da altuia?" Nu putem sa afirmam ca aceste cuvinte reprezinta o parere personala a Sfantului Vasile deoarece ele sunt reproduse in canonul 26 al Sinodului IV ecumenic.


Caterisirea – se ridica dreptul de a mai savarsi cele ale preotiei si inclusiv dreptul de a se mai numi preot, acesta devenind mirean.

Un studiu mai amanuntit il gasiti aici:

http://iulianmihaiconstantinescu.blogspot.ro/2011/11/depunerea-din-treapta-in-dreptul-penal.html
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Popular Posts

top navigation

       
   

Pagina de folos in lume

Labels

Inscris pe

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Vizitatori pe blog